Bedrijven plannen 180.000 ontslagen, 70.000 zelfstandigen verwachten faillissement.

Gepubliceerd op 12 mei 2020 om 14:28

Kwart miljoen Belgen dreigen baan te verliezen door corona

Hoewel de Belgische economie met de heropening van de winkels maandag een versnelling hoger schakelde, moet voor de arbeidsmarkt het ergste nog komen. ‘Ondernemingen zijn van plan een vijfde van de tijdelijk werklozen te ontslaan’, blijkt uit een enquête van de Nationale Bank en werkgeversorganisaties. ‘Op vrij korte termijn kunnen 180.000 werknemers hun baan kunnen verliezen.’

In sommige bedrijfstakken dreigt een kaalslag. In de horeca zijn de jobs van 17 procent van de werknemers bedreigd. In de sector kunst, amusement en recreatie staat 40 procent van de banen op de helling.

De Nationale Bank beklemtoont dat die cijfers alleen betrekking hebben op de werknemers en de impact van de crisis op de werkgelegenheid onderschatten. Ze merkt op dat 9 procent van de zelfstandigen gelooft dat een faillissement van hun zaak (zeer) waarschijnlijk is. Omdat er 825.000 zelfstandigen zijn, dreigen ruim 70.000 van hen hun job te verliezen.

 

Als 250.000 werknemers en zelfstandigen daadwerkelijk hun werk verliezen, zal de werkloosheidsgraad bijna verdubbelen naar 10 procent. Dat cijfer veronderstelt dat niemand van wie zijn job verliest meteen een nieuwe job vindt. Het is van 1987 geleden dat zo’n groot deel van de beroepsbevolking op zoek was naar een job (zie grafiek). In maart was 5,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat was net niet het laagste aandeel sinds eind jaren 70.

Lees het hele artikel.

Bron van dit artikel DE TIJD

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.